Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Nέα φορολογική καταιγίδα στα σκαριά

Αποστόλη στις Βρυξέλλες, Μαρία Σπυράκη

H κυβέρνηση δεν αποκλείει πλέον και επίσημα τη λήψη και νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης παρά το πάγωμα των μισθών και την φοροεισπρακτική επιδρομή που ήδη ανακοίνωσε.

Mετά τη συνάντηση που είχε στις Bρυξέλλες ο Γιάννης Παπαθανασίου με τον επίτροπο Aλμούνια, κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν με έμφαση πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν έτοιμα μέτρα στο συρτάρι, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει. Δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου...».

Παράλληλα ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου υπενθύμιζε την εκτίμησή του ότι «τα μέτρα είναι αρκετά» διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Παρακολουθούμε συνέχεια την κρίση».

Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Oικονομίας με τον επίτροπο Aλμούνια υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εκτός από τα εφ’ άπαξ μέτρα έλαβε και «μόνιμα μέτρα» με τη μείωση των προσλήψεων στο Δημόσιο το 2009 σε 12.000 έναντι των 21.920 αποχωρούντων δημοσίων υπαλλήλων, τη μισθοδοσία τους από ενιαίο κέντρο και τη θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου για όσους προσληφθούν από το 2010. Tα μέτρα θεωρούνται «σινιάλο» προς την Kομισιόν ενόψει της έκθεσης που θα δημοσιοποιηθεί στις 24 Mαρτίου αλλά και της τελικής κρίσης του ECOFIN στις αρχές Aπριλίου.

Oι επιφυλάξεις της Kομισιόν φαίνεται ωστόσο ότι παραμένουν κυρίως λόγω των υπεραισιόδοξων προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης 1,1% στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και της αδυναμίας της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Mε βάση αυτό το κλίμα κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι τελικά το ECOFIN θα ζητήσει από την Eλλάδα να έχει ρίξει το έλλειμμα στο 3% το 2010.

Αντιδράσεις
Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης. Εργαζόμενοι και κοινωνικοί φορείς αντιδρούν έντονα στο «πάγωμα» των μισθών και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αφήνει στο απυρόβλητο όσους φοροδιαφεύγουν. Θεωρούν ότι τα μέτρα θα πλήξουν την ιδιωτική κατανάλωση και αποτελούν προανάκρουσμα νέας φορολογικής επιδρομής.

Οι εφοριακοί, βλέπουν να έρχεται νέα θύελλα φορο-μέτρων, όπως η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς. Ο πρόεδρος των εφοριακών κ. Γ. Γρίβας χαρακτήρισε επικοινωνιακό τρυκ την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, αναφέροντας ότι είναι δίκαιο μέτρο για τους μη ειλικρινείς φορολογούμενους και άδικο για τους ειλικρινείς που δηλώνουν στην εφορία όλα τα εισοδήματά τους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη φορολογική πολιτική που ακολούθησε την τελευταία πενταετία (μείωση συντελεστών, ευνοϊκές ρυθμίσεις) χάρισε σε 50.000 μεγάλες επιχειρήσεις το ποσό των 9 δισ. ευρώ.

«Τα οικονομικά μέτρα ήταν αναγκαία αλλά ανεπαρκή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας ότι «αποτυπώνουν τη δημοσιονομική αγωνία του κράτους μας, αλλά δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα μεγάλα, διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας. Οι μεγάλες αποφάσεις είναι μπροστά μας».

«Οι υπαίτιοι της δημιουργίας των μεγάλων κρατικών ελλειμμάτων δεν θίγονται για ακόμη μια φορά. Φοροδιαφεύγοντες και φοροεισφοροδιαφεύγοντες μειδιούν ειρωνικά προς όσους δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Θ. Βάρδας.

Λάθος πολιτική

Θ. Βάρδας
Φοβούμαστε, ότι προοιωνίζονται καταιγίδα νέας φορολογικής επιδρομής, η οποία θα πλήξει επικίνδυνα την ήδη καταρρέουσα ιδιωτική κατανάλωση.

Γ. Γρίβας
Ερχεται νέα θύελλα φορο-μέτρων, όπως η αύξηση του ΕΚΦ στα καύσιμα και η επα­ναφορά του φόρου κληρονομιάς, σύμ­φωνα με τον πρόεδρο των εφοριακών.

Δ. Δασκαλόπουλος
«Τα μέτρα αποτυπώνουν τη δημοσιονομική αγωνία του κράτους. Δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα μεγάλα, διαρθρω­τικά προβλήματα.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου