Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Κ. Καραμανλής: Δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

Aρνήθηκε την ύπαρξη σχεδίου διάσωσης για τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, o πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. "Δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, ούτε τέτοια απόφαση", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως όταν επικρατούν έκτακτες συνθήκες κρίνεται αναγκαία και η επιβολή έκτακτων πολιτικών, αναφερόμενος στην έκτακτη εισφορά που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

"Είναι μια εποχή που λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις, όποιος λέει ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια και ανακρίβειες ψεύδεται", πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε πως "Πιστεύουμε ότι με τις πολιτικές αυτές φτάνουμε τους στόχους μας".

Επιπλέον τόνισε ότι έχει ήδη καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους της χώρας.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου, είχε επίσης διαψεύσει την ύπαρξη σχεδίου διάσωσης, επισημαίνοντας πως "η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα σχέδιο διάσωσης από την ευρωζώνη."

"Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένως για ανάλογες αναφορές, η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα τέτοιο πρόβλημα", τόνισε μέσω εκπροσώπου του ο κ. Παπαθανασίου, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απάντηση έρχεται μετά από δημοσίευμα του Reuters που μετέδωσε πριν από λίγη ώρα το axiaplus.gr, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι οι πιο πιθανές υποψήφιες για να λάβουν βοήθεια από τους πιο ισχυρούς της ευρωζώνης.

Από την πλευρά της, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέψευσε την ύπαρξη ταμείου στήριξης των μελών της ευρωζώνης, που αποκάλυψε ο Γερμανός πολιτικός στο Reuters.

"Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν είναι για την ΕΚΤ αναληθείς", διευκρινίζεται από εκπρόσωπο της Τράπεζας.

Άμεση ήταν η απάντηση και από πλευράς Ιρλανδίας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδία, Micheal Martin, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν συζητήσει κανένα σχέδιο διάσωσης για χώρες της ευρωζώνης.

"Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με διάφορες φήμες που κυκλοφορούν", σχολίασε χαρακτηριστικά ο Martin.

Ωστόσο, το δημοσίευμα του Reuters τονίζει ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να σώσουν άλλα μέλη που μπορεί να κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.

Μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, είναι η Ιρλανδία και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του Otto Bernhardt, μέλος του CDU της Angela Merkel, στο πρακτορείο Reuters, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο διάσωσης, προκειμένου να αποτρέψουν μέλη της ζώνης του ευρώ να χρεοκοπήσουν, και πιθανότατα θα το χρησιμοποιήσουν, με πιο πιθανούς υποψήφιους για βοήθεια, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

"Υπάρχει σχέδιο. Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν συμφωνήσει με τις διαδικασίες. Το βασικό σημείο είναι το εξής: δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταρρεύσει", σχολιάζει ο Otto Bernhardt στο Reuters.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, από όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η Ιρλανδία, και ακολουθεί η Ελλάδα. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η οποιαδήποτε βοήθεια, θα έχει και το ανάλογο κόστος.

Οι φημολογίες είχαν ενταθεί τις προηγούμενες εβδομάδες ότι οι ισχυρότερες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, θα παρέμβουν για να βοηθήσουν άλλες χώρες.

Ερωτώμενος πόσο πιθανό είναι να γίνει χρήση του σχεδίου, ο Otto Bernhardt δήλωσε ότι εξαρτάται από την εξέλιξη της διεθνούς κρίσης, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες για ενεργοποίηση του σχεδίου διάσωσης είναι περισσότερες από ό,τι η μη χρήση αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου