Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές εταιρίες

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λεγόμενες «εισπρακτικές εταιρείες» («εταιρείες ενημέρωσης» μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου), με τις ψήφους της συμπολίτευσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, (με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια), καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ζητώντας την κατάργηση των εν λόγω εταιρειών, αντί της εξυγίανσης και της οριοθέτησης των μεθόδων τους που επιτάσσει το νομοσχέδιο.

Υπέρ της κατάργησης των εταιρειών αυτών, είχαν ταχθεί και οι εκπρόσωποι των καταναλωτών, των δανειοληπτών και των δικαστικών επιμελητών, που κλήθηκαν στην Επιτροπή να καταθέσουν τις απόψεις τους - αν και στο αντεπιχείρημα του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Βλάχου, πως τέτοιου είδους επιχειρήσεις λειτουργούν στην Ε.Ε. και υπάρχει κίνδυνος επέκτασής τους στην Ελλάδα, δεν υπήρξε ισχυρός αντίλογος.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης, Νίκος Τσεμπερλίδης, επαίνεσε το υπουργείο για την πρωτοβουλία του, ζητώντας ωστόσο και πρόσθετες απαγορεύσεις -όπως να μην ενοχλείται ο καταναλωτής, όταν κάποιες υποθέσεις βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία, να ενημερώνεται γραπτώς εντός δέκα ημερών από την πρώτη προφορική όχληση, να απαγορεύεται η επικοινωνία στον τόπο εργασίας του οφειλέτη (εκτός και αν αποτελεί το μόνο διαθέσιμο τηλέφωνο) κ.ά.

«Πράγματι, αν καταφέρναμε να υποχρεώσουμε τις τράπεζες να έχουν υπεύθυνη δανειοδότηση, με θεσμικό πλαίσιο, να ενημερώνουν τους καταναλωτές πολύ περισσότερο απ' ό,τι κάνουν τώρα, ίσως να μην ήταν απαραίτητο να υπάρχουν αυτές οι εισπρακτικές εταιρείες. Εάν είναι θέμα κόστους, ή όχι, είναι άλλη ιστορία - αλλά είναι αλήθεια ότι το τραπεζικό λόμπυ σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πάρα πολύ ισχυρό?» ανέφερε ο κ. Τσεμπερλίδης.

Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των δανειοληπτών, Ευάγγελος Κρητικός, ο οποίος υποστήριξε ότι

«δεν θα πρέπει να υπάρχουν καθόλου αυτές οι εταιρείες, αλλά λόγω του γεγονότος ότι ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, σε ένα ενοποιημένο ευρωπαϊκό χώρο, είναι ασφαλέστατα προς τη θετική κατεύθυνση η προσπάθεια νομιμοποίησης της δραστηριότητάς τους, ούτως ώστε να υπάρχει κάποιος ένοχος - και να δούμε και στην πράξη πώς να βελτιωθεί ο νόμος».

Θεωρώντας, όπως ανέφερε, πως η πλειοψηφία των εισπρακτικών εταιρειών βρίσκεται στα όρια της παρανομίας, ο κ. Κρητικός ζήτησε με τη σειρά του πρόσθετες διασφαλίσεις από την ασυδοσία των «εισπρακτικών εταιρειών», διαφορετικά - προειδοποίησε - «θα αντιμετωπίσουμε κοινωνικές εκρήξεις, θα βρεθούμε προ απρόβλεπτων καταστάσεων».

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας κατήγγειλε από την πλευρά του πως «ορισμένες φορές, οι εισπρακτικές εταιρείες πίεζαν για απαιτήσεις, που τα δικαστήρια, με αμετάκλητες αποφάσεις τους, όριζαν πως ήταν καταχρηστικές».

«Επικίνδυνες για το κράτος δικαίου» χαρακτήρισε τις εν λόγω εταιρείες και ο πρόεδρος των δικαστικών επιμελητών, Ευθύμιος Πρεκετές, προβλέποντας πως, ακόμα και αν αλλάξουν όνομα, «δεν θα εξυπηρετούν καμία άλλη αναγκαιότητα, παρά μόνο την εκτός των ορίων του νόμου ενέργεια πράξεων προς όφελος των ίδιων και των εντολέων τους. Αν ήταν τόσο απλό, να κάνεις ένα τηλεφώνημα σε έναν οφειλέτη και λέγοντάς του απλά μια καλημέρα, εκείνος να πληρώνει, θα ήμασταν σε μια ιδανική πολιτεία. Γι' αυτό υπάρχουν αρμόδια όργανα, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές, που δεν αφήνουν περιθώρια για αυθαιρεσίες και μεροληπτικές συμπεριφορές?».

«Μπορείτε να αποκλείσετε να έρθει στο μέλλον μια τέτοια εταιρεία από μια ευρωπαϊκή χώρα, να κάνει ένα υποκατάστημα και να λειτουργεί στην Ελλάδα; Δεν είναι ευνομούμενη η Ε.Ε.;» ρώτησε τον κ. Πρεκετέ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος.

«Αυτές οι εταιρείες, στην Ε.Ε. έχουν μπει πλέον στη γωνία» απάντησε ο πρόεδρος των δικαστικών επιμελητών. «Ας θεσμοθετήσουμε διάταξη που να καταργούνται κι ας είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που θα το πράξουν. Θα μας χειροκροτήσουν όλοι» απάντησε ο κ. Πρεκετές.

Τις εταιρείες που έχουν συμπτύξει τον Ελληνικό Σύνδεσμο Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, υπερασπίστηκε ο πρόεδρός του, Δημήτριος Ψαράκης, διαχωρίζοντας τη δραστηριότητα των μελών του Συνδέσμου, από εκείνη άλλων εταιρειών, που μετέρχονται αθέμιτων πρακτικών.

«Ο Σύνδεσμός μας δημιουργήθηκε το 2005, από δέκα εταιρείες που είχαν πάνω από 50 άτομα προσωπικό, προκειμένου να προασπίσουν τους ίδιους τους εργαζομένους τους. Υποβάλλαμε από τότε τις προτάσεις μας στην Τράπεζα της Ελλάδος, και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Δυστυχώς τα παιδιά που δουλεύουν στις εταιρείες μας, αντιμετώπιζαν το φαινόμενο να τους βρίζουν στα ΜΜΕ και να τους αποκαλούν «δολοφόνους». Καταλαβαίνετε, ότι εγώ δεν τολμούσα την επόμενη ημέρα να πάω στο γραφείο και να τους κοιτάξω στα μάτια. Αυτά τα παιδιά δεν έκαναν τίποτα άλλο, από το να παίρνουν τηλέφωνο και να ενημερώνουν τον οφειλέτη και να ψάχνουν να βρουν λύση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και αυτή ήταν η αντιμετώπιση που είχαν από τα ΜΜΕ» ανέφερε ο κ. Ψαράκης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου